Entity Framework

1 yorum
Merhaba Arkadaşlar ,

Bu bölümde Entity Freamwork 'e bir giriş yapıyor olacağız.Yalnız daha öncesinde şunu belirtmek isterimki örneklerimizi bir uygulama üzerinden ele alıyor olacağız.Bu aşamadada ling ile sorgulama işlemlerine değiniyor olacağız.

İlk olarak  Object Relational Mapping nedir kısaca bahsedelim.Teknik anlamda basitce değinecek olursak veri tabanında bulunan her bir tabloya karşılık gelecek uygulama tarafında bir nesne oluşturma işlemidir.

Örnek bir kullanıma bakalım.



Şimdide Orm Haline Bakalım





Şimdi ise Ling to sql ile veri tabanı işlemlerine bakalım.

LINQ kelime olarak language Integrated Query yani dil ile bütünleştirilmiş sorgu anlamı taşır.Bildiğiniz gibi veri tabanı işlemleri için SQl kullanmaktaydık.Ve veri tabanımızı dizayn ettikden sonra için yazmış olduğumuz saklı yordamlar ve t-sql sorguları ile projemiz üzerindeki dataları işleyip kullanıcının talepleri doğrultusunda yansıtmaktaydık.İşte linq ile aertık bu sorgulama işlemleri için ayrı bir dil kullanmaya gerek kalmaz ve veri tabanı üzerinde crud(ekleme ,silme,güncelleme)secme gibi işlemleri gerçekleştirebiliriz.

Linq to sql ile .Net sınıfları kullanarak ilişkisel veri tabanları oluşturulabilir.Ve saklı yordamları store procedure ,view gibi yapılarıda kullanmaya imkan verir.

Ling to sql ile modelleme yaklaşımları Üç aşamada incelenebilinir.

Database First,Code First,Model First bunlara kısaca değinelim

Database First:Veri tabanımızı önceden tasaralamış isek veya farklı bir yerde hazır duruyorsa bu modelleme aracı kullanılabilinir.Ve veri tabanındaki tablolarınız classlara columslarınız propertieslere
içersinde bulunan store proclarınız ise metodlara dönüşecektir.

Code First:Modelleme aracının kodları kendisinin üretmesi bazen sorunlar çıkarabilir.(Composite Primary key vs).Bu aşamada yazılımcı Entity Freamwork veri tabanını kendisi oluşturuyor.İlerleyen aşamalarda code first yaklaşımına uygun örnekler blog üzerinden gerek mvc ile gereksede entity freamwork anlatımları sırasında değinilecektir.

Model First:Kod veya Sql sorguları yazmak yerine model oluşturup, bu modeldeki yapılara göre script'ler ve tabloların oluşturulduğu yapıdır.

Mvc üzerinde Ling to Sql Classes ile  bir örnek uygulama başlatalım



Giriş uygulamamız açısından  orm giriş yapıp bundan sonraki bölümde örnek bir uygulama yapısı içersinden(proje) konu anlatımına devam ediyor olacağız.Umarım faydalı olur

1 yorum :

Soru Görüş önerileriniz için gmail plus üzerinden + layın müsait olduğumda mutlaka yanıt dönüyor olacağım.